Skip to main content

Nadal a l’Escalante oferta circ contemporani, teatre i música per a bebés

Ha arribat el Nadal i amb ell la tradicional oferta teatral per a tots els públics del Teatre Escalante. Aquest cicle és una de les cites més antigues de la ciutat amb les arts escèniques per a menuts. Aquesta edició hi haurà circ, una lliçó humanista a càrrec de Charles Dickens i un tribut als Beatles. L’espai triat per a acollir del 26 de desembre al 3 de gener les propostes nadalenques del Centre d’Arts Escèniques serà el Teatre Rialto.

El primer espectacle de les festes serà Oopart, historia de un contratiempo, de Tresperté. Res és el que sembla en aquesta aventura. Una peculiar tripulació aterrarà davant els ulls dels espectadors i els oferirà la gran oportunitat de viatjar en el temps. Per tal d’aconseguir-ho faran gala dels seus millors reclams i els seus sorprenents números de circ, on tornen a apostar per l’acrobàcia i introdueixen un element nou, la bàscula. I tot, sense perdre la comicitat que els caracteritza inspirat en els gags físics del cinema mut.

Oopart és l’acrònim en anglès d’Out of Place Artifact (Artefacte fora de lloc). És un terme encunyat pel naturalista i zoòleg Ivan T. Sanderson i es refereix a objectes paleontològics i arqueològics trobats en llocs on no haurien d’estar o construïts amb tecnologia que no és pròpia del període. I en aquest espectacle, quan s’obri el teló, davant els ulls dels espectadors es mostra un sorprenent artefacte mecànic-temporal.

Tresperté és una de les companyies de circ més reconegudes del país, que renova el llenguatge tradicional i connecta amb els nous públics. Com a botó de mostra, Oopart va guanyar el Premi FETEN 2017 a la Millor Música original i va arrasar en els Premis del Circ Andalús 2016, on va ser reconeguda com el Millor espectacle de carrer i es va alçar amb els reconeixements a la Il·luminació, l’Escenografia i el Vestuari.

 

Nadals passats, presents i futurs

La Compañía Ferroviària ens ofereix un clàssic de Charles Dickens molt representat durant els nadals, Cuento de Navidad, que indaga en alguns dels tòpics més presents en les festes. Aquesta reflexió sobre la generositat a partir del relat de Dickens està programat els dies 28 i 29 de desembre.

La companyia alacantina s’ha decantat en els últims temps pels textos contemporanis, però es van decidir a realitzar la seua pròpia versió del clàssic de Dickens per l’extrapolació que té en el present de crisi financera. L’autor anglés es va esplaiar en aquesta obra en la seua crítica al capitalisme. Cuento de Navidad exposa els clarobscurs de la industrialització a l’Anglaterra del segle XIX, i el seu protagonista, Ebenezer Scrooge, és un prestador a famílies desvalgudes les emocions del qual estan marcades per l’afecte als diners. El missatge als xiquets d’aquesta versió adaptada per Paco Macià és clar: l’altruisme i l’afecte ens fan més feliços.

 

Bebés a ritme de pop

La proposta que posarà la guinda a les festes serà un concert tribut a The Beatles per part de La Petita Malumaluga. Quatre músics en moviment (violí, saxo, cello i percussions) i una ballarina conviden a participar en un càlid i emocionant homenatge als quatre de Liverpool. Bitels per a bebés és una proposta visual i sonora abrigallada per una escenografia suggeridora, jocs amb vídeos interactius i la participació del públic amb instruments de percussió.

Els músics es col·loquen en el centre de l’escenari i pares i xiquets se situen al voltant sense cap tipus de barrera entre públic i artistes. Durant 40 minuts, es desgranen, de manera interactiva, els grans èxits dels Beatles, Get back, All You need is love, Hey Jude y Yellow Submarine, entre d’altres. Majors i menuts estan convidats a participar activament de l’espectacle.

Adrià Novella, Premi de Teatre Infantil Escalante 2017

L’última edició del Premi de Teatre Infantil Escalante ha recalat en l’actor, dramaturg i director Adrià Novella (València, 1991) per la seua obra El xiquet que volia una falda escocesa, una proposta que aprofundeix en la identitat de gènere. El jurat, compost per Empar Canet, Eva Zapico i Chema Cardeña, ha destacat “la seua temàtica i la seua modernitat, tant a nivell formal com de contingut”, i valorat “l’estructura de l’obra, l’agilitat dels diàlegs, la composició de personatges i la seua viabilitat escènica i de producció”.

El guardó, que reconeix la millor obra inèdita de literatura dramàtica per a públic infantil, està dotat amb 5.000 euros i el compromís de publicar el text.

L’obra de Novella relata el viatge real o imaginari d’un xiquet que vol portar falda i davant la negativa dels seus pares, emprèn una travessia fins a l’únic lloc on sap que els homes poden vestir-la, Escòcia. En el camí, els seus progenitors seran companys, mestres i enemics, però també es convertiran en cavallers, fades padrines, ovelles i bruixes.

“El xiquet que volia una falda escocesa és un conte més, amb la clàssica estructura del viatge de l’heroi. Però no hi ha millor opció per a una persona que reconeix la seua identitat de gènere i, per sobre de tot, vol respectar-la i que la resta la respecte, que el camí de l’heroi”, desentranya l’autor.

D’Almagro a Manolito Gafotas, passant per Soul Atac

Novella va començar a idear el viatge del xiquet durant el Festival de Teatre Clàssic d’Almagro, on va decidir que el xiquet hauria de conèixer grans referents literaris com, per exemple, El Quixot, Macbeth, Jonàs, Pinocchio i els contes de fades.

Però abans d’escriure, també va visitar altres clàssics que no apareixen en el text, com Donde viven los monstruos, de Maurice Sendak, Manolito Gafotas, d’Elvira Lindo, Els viatges de Gúlliver, de Jonathan Swift, Les aventures del baró Munchausen, de Rudolf Erich Raspe, El xicotet príncep, d’Antoine de Saint-Exupéry, així com moltes aventures del món Disney i de l’estudi japonés Ghibli.

Per a completar la seua perspectiva, afirma haver indagat també en temàtica d’adults, com el llibre Desayuno en Plutón, de Patrick McCabe, la pel·lícula Birdman (Alejandro González Iñárritu, 2014), “i converses amb persones trans per a saber i empatitzar per a després escriure”.

Finalment, “per a amenitzar el viatge, una mica de música en la nostra llengua”, completa Novella. Grups com Manel, Soul Atac i Atzukak. L’han acompanyat en el procés d’escriptura i es poden escoltar en l’obra.

Un currículum divers

.

Novella es titulat en interpretació per l’Escola Superior d’Art Dramàtic de València, postgraduat en teatre i educació per l’Institut del Teatre de Barcelona i Màster en Estudis Teatrals de l’Institut del Teatre i la Universitat Autònoma de Barcelona, on es va especialitzar en Teoria i pràctica dels processos creatius, i de resultes va realitzar un treball de recerca sobre dramatúrgies per a la inclusió del públic, tema que marca les seues últimes obres: El sueño de las galaxias, Maruschka. Comèdia russa sobre la nostra terretaPremi Micalet de Teatre 2017-, Joc de xiquetes/Juego de niñas -actualment en gira amb Bullanga Compañía Teatral-, i la darrera, El pacte.

La seua formació com a dramaturg ha vingut de la mà de José Sanchis Sinisterra, Paco Zarzoso, Beth Escudé, Carles Batlle i Xavier Albertí, entre altres. És membre fundador de Bullanga Compañía Teatral, en la qual dirigeix gran part de les seues obres, i treballa com a mestre de teatre per a diferents centres i institucions

Com actor ha treballat en companyies com La Cubana y amb directors com Chema Cardeña, Vicente Genovés i Edison Valls. Precisament, agraeix aquest premi a la tossuderia d’aquest últim. El fundador d’Ananda Dansa el va animar a presentar-se a concursos literaris i va enviar-li les bases del Premi de Teatre Escalante.

Acostem la ciència ficció als xiquets amb una versió musical de ‘L’home invisible’

La ciència ficció no és una matèria primera habitual en els escenaris. Per a acostar la literatura d’aquest gènere als més xicotets, el Teatre Escalante va decidir fa tres anys produir una adaptació a càrrec de La Pavana Companyia Teatral del clàssic d’H. G. Wells, L’home invisible.

Aquesta temporada, el centre d’arts escèniques reposa el muntatge de l’1 al 21 de desembre en el Teatre Martin i Soler del Palau dels Arts. La proposta, de tall humorístic, compta amb cançons i música en directe, efectes especials, il·lusions i enginys.

Per a traslladar a l’escenari la peculiar lògica del món de la ciència ficció, l’espectacle recorre a sorprenents efectes visuals per als quals s’ha comptat amb l’assessorament del mag i actor Nacho Diago.

Un altre dels elements clau del muntatge és la seua música original, una partitura creada pel compositor valencià i Premi Nacional de Música, Joan Cerveró, que aconsegueix crear el clima de misteri necessari per a aquest tipus d’històries.

Completa l’elenc una selecció d’intèrprets que reuneix diverses generacions de les arts escèniques valencianes: Enric Juezas, Anna Casas, Carlos Amador, Juli Cantó, Miguel Arnau Jr., Pepa Sarrió, Xavo Giménez i Xoxe Giménez.

Sobre l’escenari es reuneixen grans personatges del gènere, com Sherlock Holmes i el Doctor Watson, el professor Moriarty, el Doctor Moreau i fins i tot Norman Bates i la seua mare, protagonistes de l’obra mestra del cinema de terror Psicosis (Aldred Hitchcock, 1960).

Els brillants diàlegs han sigut escrits per Rodolf Sirera, que realitza un homenatge a les grans obres d’autors com Julio Verne o Arthur Conan Doyle. Per això, des de la companyia recorden que aquesta peça trepidant, plena d’humor, aventures i intriga, pot servir com a introducció als més joves en el gènere fantàstic, que en poques ocasions puja a les taules del teatre.