Skip to main content

L’Escola Escalante tanca els seus cursos de teatre dirigits a diferents col•lectius amb el 100% d’ocupació

L’Escola de Teatre Escalante, celebra el seu final de curs amb gran èxit d’assistència i experiències molt enriquidores. Totes les places van quedar cobertes en cadascun dels cursos que s’han desenvolupat des de desembre, tant els dirigits a xiquets i adolescents, professionals de les arts escèniques com als col·lectius amb necessitats específiques.

Prop de 250 persones han pogut gaudir d’aquesta oferta formativa, sens dubte un balanç molt positiu. L’Escola s’ha convertit així en un referent per a la docència d’arts escèniques de la ciutat de València sempre des d’una perspectiva de servei públic, accessible i de qualitat.

Amb la intenció d’acostar el teatre i convertir la formació en un instrument de desenvolupament personal i social, des de fa 26 anys l’Escola Escalante ofereix cursos per a escolars menors de 17 anys.

Laboratori de la interpretació contemporània

A la continuïtat dels cursos de l’Escoleta, Josep Policarpo va sumar des que es va fer càrrec de la direcció de Teatres de la Diputació fa tres anys, altres nous. D’una banda, va posar en marxa l’Escola Permanent per a Professionals de les Arts Escèniques per a oferir tallers mensuals i seminaris a càrrec d’especialistes de reconegut prestigi. Un espai que s’ha convertit en un laboratori de la interpretació contemporània que ha obert fronteres i està oferint oportunitats inimaginables fa uns anys per a la professió valenciana. Professionals de la talla de Paco Zarzoso, Isabel Rocati, Adriana Ozores, Carles Alfaro, Andrés Lima, Jordi Casanovas, Denise Despeyroux, Verónica Ronda, Francesc Fenollosa, Antón Valen o El Pont Flotant, han sigut alguns dels noms encarregats d’aquests seminaris. Espais per a l’aprenentatge teatral que, com ha manifesta una de les seues alumnes, l’actriu Nina Baixauli, són “tan interessants com necessaris per a poder reciclar-nos i seguir amb la nostra formació acadèmica”. La seua gran varietat, assenyala, “ens ha donat l’oportunitat d’especialitzar-nos en noves matèries, de conéixer les pautes del monòleg per a fer riure, com ens ha ensenyat Maria Juan; aprofundir en la interpretació a través del que el director Andrés Lima denomina “la qualitat” i poder així conjugar allò “essencial” que proposa el text amb allò “personal” que proposa l’actor; o endinsar-nos en el cant professional amb el mestratge d‘Andrés Navarro”.

Teatre terapèutic

La nova direcció de l’Escalante va ampliar també l’oferta formativa amb programes específics dirigits a persones amb diversitat funcional, per a dones en risc d’exclusió i per a víctimes de violència de gènere. Tere i Consuelo, de 57 i 52 anys respectivament, porten 3 anys en els cursos per a dones i ambdues defineixen la seua experiència com “molt terapèutica”. “Gràcies a aquests cursos he aprés a desenvolupar-me amb confiança en la vida i m’han ajudat molt per a exercitar la memòria. El teatre és com una meditació, viure l’ací i l’ara, calmar la ment durant les quatre hores que dura la classe és una meravella. A més, hi ha molt bon ambient i professors i alumnes acabem sent una família”, explica Tere. Una vivència molt pròxima a la de Consuelo, qui defensa que el teatre és sanador: “A mi, el teatre m’ha ajudat a centrar-me, a recuperar la il·lusió i l’alegria, m’ha canviat la vida fins al punt que fins i tot m’he presentat a càstings i he fet algun paper xicotet en una pel·lícula”. I tot això, incideix, “amb unes bones companyes i uns cursos plens d’harmonia”.

Com a fermall final al curs, els alumnes oferiran diverses mostres sobre l’escenari de la seu de l’Escola Escalante, situada al Centre Juvenil d’Algirós. L’Escola tancarà així les seues portes per a tornar-les a obrir l’any acadèmic vinent i continuar fent de l’ensenyament del teatre una poderosa arma de construcció artística i social.

 

ValenciAna, la nova coproducció de la Diputació de València i l’IVC

Des de la delegació de Teatres de la Diputació de València, tanquem de la millor manera possible la nostra intensa temporada amb ValenciAna, una coproducció amb l’Institut Valencià de Cultura i el Festival Grec de Barcelona, que estarà al Teatre Principal del 22 de maig al 2 de juny. Un espectacle de gran format, vibrant i trepidant, inquietant i divertit, que viatja pel túnel del temps d’una València festera, mediatitzada i corrupta de la qual tots tenim records i sentiments enfrontats.

ValenciAna és una aposta per presentar grans esdeveniments escènics al públic valencià, on volem conjugar la major presència possible de professionals valencians amb altres elements que aporten qualitat i major projecció. La figura de Jordi Casanovas, responsable de l’autoria i de la direcció, és essencial per a entendre este projecte en el qual ha fet un treball de documentació immens per tal d’acostar-se a la realitat valenciana i ha construït una ficció crua alhora emotiva sobre el nostre passat recent.

ValenciAna porta el sots títol La realitat no és suficient, i ens parla mitjançant tres protagonistes femenines de l’èxtasi, la por i l’eufòria a la València dels anys 90. Un viatge de més de deu anys, per una història d’amistat, de música electrònica, de televisió i de pors contemporànies, un viatge a un passat recent que ens permet rellegir el més immediat present.

 

Fomentar l’escriptura teatral per a la infància i joventud

Amb l’objectiu d’estimular la creació de textos teatrals per a la infància i la joventut, el Teatre Escalante presenta a través de l’Associació Valenciana d’Escriptores i Escriptors Teatrals (AVEET) les seues II Jornades de creació de Teatre Infantil.

Per segon any consecutiu i atenent als bons resultats de l’any passat, l’Escalante prossegueix amb aquesta activitat amb l’objectiu de dotar les persones dedicades a la dramatúrgia d’eines, recursos i estratègies per a l’escriptura destinada al públic més jove, generar l’àmbit propici per a la seua creació, potenciar les relacions entre autors de diferents territoris i crear sinergies que enriquisquen aquest camp teatral. Per a això, i per realçar la gran literatura infantil i juvenil com a detonador creatiu, repeteix el model de la seua primera edició, basat en un taller específic per a professionals i una trobada oberta d’entrada lliure.

Les II Jornades de creació de Teatre Infantil- Escalante estan destinades tant als integrants que conformen AVEET com a qualsevol professional de la dramatúrgia, la direcció d’escena, l’escriptura o el guió, interessat a iniciar-se en l’escriptura dirigida a aquest públic determinat. Unes jornades que també estan obertes a estudiants de dramatúrgia, guió o escriptura creativa amb coneixements bàsics d’escriptura teatral.

 “Despullar-se” davant l’espectador i ser honestos

El taller d’enguany l’impartirà Rosa Díaz de la companyia La Rous, del 21 al 23 de maig en la seu de la Societat General d’Autors de València (SGAE). Durant tres dies, i partint de l’escriptura teatral com a procés de creació per a canalitzar emocions, sentiments i parar-se a descobrir, Díaz plantejarà preguntes sobre la dificultat de traslladar a escena allò genuí i vertader com a experiència personal. Una manera de “despullar-se” davant l’espectador i de mostrar la visió personal del món. I tot això per a analitzar la dificultat de ser honestos amb el que es vol comptar i el que es considera “políticament correcte” quan es crea per a la infància i joventut. Aquest taller anirà complementat amb una trobada posterior oberta al públic en què participaran les companyies La Baldufa, Ultramarinos de Lucas, i dramaturgs i creadors com la mateixa Rosa Díaz, al costat de Gemma Miralles, Paco Romeu, Marisol Sales i Adrián Novella. Tots ells estaran presents en una trobada que es desenvoluparà el 24 de maig en la SGAE i que es planteja com un intercanvi d’experiències entre professionals de l’escriptura infantil i juvenil i que pot servir també d’estímul per a aquells que no escriuen habitualment teatre infantil.

 

Inscripcions en el taller fins divendres 17 de maig en:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSduLWqp4G8GEXX-sQIULL8vd7Zz19-BdcPK6PpXBw7S0rz-5A/viewform?usp=sf_link

 

Aula Didàctica, un projecte audiovisual pioner en apropar les arts escèniques a xiquets i joves

Com sabeu, el principal objectiu del Teatre Escalante és donar a conéixer a través de la seua programació totes les disciplines escèniques -teatre, dansa, circ, titelles, etc.- des de perspectives molt diferents al públic familiar i juvenil. I a aquest accés a les representacions teatrals de qualitat que l’Escalante ofereix en sessions matutines als escolars i al públic en general en funcions vespertines, es suma ara Aula Didàctica, un nou instrument, dirigit per al professorat i l’alumnat que serveix per a aprofundir en el coneixement de les arts escèniques d’una manera lúdica i alhora rigorosa a través d’una sèrie de vídeos d’animació en 2D que s’allotgen en la nostra pàgina web.

Como explica el nostre director Josep Policarpo, impulsor d’aquesta iniciativa, “Aula didàctica és un projecte que ajudarà a conéixer, ampliar i aprofundir d’una manera amena, divertida i pedagògica en tots els aspectes relacionats amb les arts escèniques”. Per a això s’han creat una sèrie de vídeos d’animació en 2D que tracten temes molt diversos, “des dels aspectes històrics, els mites universals del teatre o les disciplines artístiques, fins a vídeos que mostren com és un teatre per dins o com es construeix un espectacle”. Diversos temes d’objecte d’estudi que es complementen amb unes fitxes didàctiques i una guia per al professorat.

Amb Aula Didàctica, l’Escalante prossegueix així la seua fructífera labor de despertar i fomentar l’interès pel teatre i ho fa amb una eina accessible i gratuïta amb la qual els joves es troben familiaritzats. Un mètode pedagògic per a acostar les arts escèniques a les aules que complementa i amplifica l’experiència de l’espectacle teatral.

Enllaç vídeos Aula didàctica

https://escalantecentreteatral.dival.es/aula-didactica